S-a lansat la Bucuresti Uniunea Romilor Pakivale compusa din 13 membri fondatori, organizatii non-guvernamentale, lideri locali romi, oameni de afaceri romi si pastori romi.
In data de 8.12.2015 s-a lansat la Bucuresti Uniunea Romilor Pakivale compusa din 13 membri fondatori, organizatii non-guvernamentale, lideri locali romi, oameni de afaceri romi si pastori romi.
Membrii fondatori ai Uniunii sunt:
Alianţa pentru Unitatea Romilor din Romania-AURr,
Uniunea Naţională a Comunităţilor de Romi-UNCR,
Asociaţia Florarilor şi a Meseriilor Tradiţionale,
Asociaţia Romilor Democraţi-ARD Dambovița,
Asociaţia Meşteşugarilor Tradiţionali Romi,
Asociaţia Democrată a Romilor 2012-Giurgiu,
Uniunea Romilor Creştini din Romania Gorj, Asociaţia Pro Roma- Iași, Marian Bureaţă -reprezentant comunitatea oamenilor de afaceri romi, Teodor Duceanu – reprezentant comunitati de romi Judeţul Timiş, Ion Titus – reprezentant comunitati de romi Judeţul Lugoj, Cristian Buceanu – reprezentant comunitati de romi Judeţul Călăraşi si Constantin Şerban- reprezentant comunitati de romi Judeţul Dolj.
Uniunea Romilor Pakivale va aduce un suflu nou în viata socio-politica a comunitatiilor de romi prin initierea, dezvoltarea, monitorizarea si implementarea unor Politici Publice in periada 2015- 2025. În prezent, cea mai mare minoritate etnică din România, comunitatea romă, care numără peste două milioane de persoane, încă se confruntă cu excluderea din societate, cu inegalitatea şi cu discriminarea.
Accesul la locuri de muncă, educaţie, locuinţe şi la sistemul de sănătate ramâne o provocare pentru mulţi. De multe ori, copiii romi nu pot beneficia de o educaţie de aceeaşi calitate ca ceilalţi copii.
Uniunea va conlucra îndeaproape cu orice instituţie pubilcă locală sau centrală pentru a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor de etnie romă.
Membrii fondatori vor depune eforturi comune pentru a se asigura că drepturile romilor fundamentale sunt respectate şi deasemenea Uniunea va participa la incluziunea cetăţenilor romi în România şi Europa.
Rolul Uniunii va fi să identifice şi mobilizeze resurse umane, tineri, romi traditionali, femei, lideri locali şi oameni de afaceri de etnie romă care să se implice la nivelul comunităţii locale din care provin, în vederea implicării în viaţa politică.