ASOCIATIA CULTURALA TONIC PRODUCTIONS

,, CÂND OAMENII NU POT ZAMBI, DĂRUIEȘTE-LE TU UN ZAMBET!”

Actualitate

O zi minunata pentru cei mici

Prima vizita a zilei o dedicam unui loc aflat la Vama Buzaului, Rezervatia “Valea Zimbrilor”. Aceasta a devenit principala atractie turistica a zonei inca din 2008. Rezervatia numara la momentul acesta 34 de zimbri, majoritatea dintre ei nascuti acolo.

În rezervație nu se poate intra cu mașina sau bicicleta, pentru a asigura animalelor mediul natural, cu factori externi agresivi cât mai puțini, și liniștea specifică zonei. Cerbi și căprioare împart același areal cu legendarul animal, protejat în toată Europa. Vizitatorii și turiștii pasionați de recreere pot profita de bănci și foișoare la umbră, iar cei mici de spații de joacă. Rezervatia pune la diposzitie turistilor o parcare fara plata. În parc se vor aduga reni si pauni.

Comuna Vama Buzăului, situată la 45 km de Brașov, are în componență satele Vama Buzăului  totală de 156,63 km˛ și fiind străbătută de DC49A. În nord este mărginită de Depresiunea Întorsura Buzăului și orașul Întorsura Buzăului, în est se găsesc Munții Siriului iar în sud-vest comuna este străjuită de lanțul montan format de Masivul Ciucaș.

 Istoria scrisă a zonei a început în anul 1211, când regele Ungariei Andrei al II-lea a oferit Țara Bârsei Ordinului Cavalerilor Teutoni pentru paza trecătorilor. În această perioadă și în tot evul mediu, zona numită „Tabla Buții”, situată în apropierea izvorului Buzăului, a constituit poarta de sud-est a Ardealului cu Muntenia. Localitatea Vama Buzăului a luat ființă în jurul anului 1700, denumirea localității provenind de la punctul vamal ce se afla în zona izvoarelor râului Buzău, pe trecătoarea dintre Transilvania și Țara Românească.

 În secolul al XIX-lea, în această zonă, denumită Țara Buzaielor, s-au format două comune, Întorsura și Vama. Mai târziu, toate așezările din Buzaie au format comuna colectivă Buzăul Ardelean, care, după 1926, a trecut în componența județului Brașov. Acrișul și Vama au fost localități românești, care, după 1926, au primit autonomie locală.

 Cu un total de 3220 locuitori și o densitate de 20,56 loc./ km˛, comuna numără 1012 gospodării și 1073 locuințe. Majoritatea populației este axată pe dezvoltarea agriculturii, înființarea de ferme mici, prelucrarea lemnului, dar și pe înființarea și gestionarea pensiunilor turistice și agroturistice.

 

Așezarea pitorească și hărnicia locuitorilor sunt atribute propice dezvoltării turismului rural și, totodată, promovării produsele naturale. Aici mâncărurile tradiționale sunt puse la loc de cinste, mai ales cele gătite cu brânză, produs cu sortimente variate și recunoscute la nivel național, cu precădere cașul, telemeaua și brânza de burduf (de stână). În Vama Buzăului se desfășoară târguri de produse tradiționale, concursuri meșteșugărești și spectacole folclorice, iar spiritul local este menținut viu și tânăr prin evenimente precum Fiii Satului sau Festivalul Gospodarul. Iarna, în luna decembrie a fiecărui an, se organizează spectacolul Colinde la Vama Buzăului, eveniment cu ocazia căruia localnicii, de la mic la mare, împărtășesc comunității spiritul sărbătorilor.

 

Începând cu anul 2007, ca urmare a unui proces consultativ, cu o largă participare a factorilor interesați din Vama Buzaului , s-a decis înființarea Rezervației Naturale „Valea Zimbrilor”, în vederea conservării zimbrului în arealul său natural, asigurării unui mediu sănătos și a bunăstării pentru comunitățile din microregiunea Țara Buzaielor, zonă care se identifică cu mai multe comunități locale.

Localitatea Vama Buzăului reprezintă, în cadrul conceptului de dezvoltare și promovare a turismului la nivelul județului Brașov, cea mai propice zonă din județ pentru dezvoltarea eco-turismului și a produselor ecologice, la modul general, dar și fiindcă zona include o largă paletă de valori naturale, culturale și istorice.

De la Valea Zimbrilor ne-am continuat drumul catre Cetatea Taraneasca Prejmer si Biserica Evanghelica .

Fortificatiile Cetatii Din Prejmer

Zidul de incinta de forma ovala a fost construit in sec. XV, are un diametru de ~ 72 m, este compus de un zid 3 – 4 m grosime si inalt de 10 – 12 m, care este intarit de patru turnuri, trei cu plan circular si unul poligonal, de coridorul portii (lungime de 32 m) si de castelul construit ulterior.

Zidul de aparare era incoronat de un coridor de straja lat, care permite circulatie a mai multor oameni intr- un rand. Accesul se facea din camerele superioare, in asa fel se putea ocupa repede pozitiile de aparare. Acest coridor nu era acoperit ca astazi cu un acoperis in doua ape, ci de unul intr- o apa cum se poate observa la sarpanta si intr- o veche stampa reprodusa in cartea “Das Sächsische Burzenland“ din anul 1898. 

În Biserică Se Găsește Cel Mai Vechi Triptic Din Transilvania, Datat Între 1450-1460

Planul initial a bisericii cu hramul Sfanta Cruce este o cruce greceasca (cruce cu brate egale). Centrul ei este un patrat de 6 x 6 m, bratele crucii se compun dintr- o travee de 6 x 6 m si o apsida, formata de cinci laturi unui octogon.

Bratul din vest, prelungit in sec. XVI are lungime de 15 m si este inchis de un perete drept. Patru stalpi formeaza travea centrala, care se deschide cu patru arce goticului timpuriu spre cele patru brate ale crucii. In cursul renovarii din anii – 60 al sec.XX acesti stalpi si turnul au fost demontate piatra cu piatra si s- a ridicat cate un stalp din beton armat dupa care stalpii si turnul au fost recladite cu pietrele existente. Acesti stalpi sustini boltile si turnul central, inalt de 39 m.

De aici am continuat drumul nostru catre Brasov unde copii au vizitat Piata Sfatului si centrul istoric al orasului .

Am avut noroc si de o vreme frumoasa si calduroasa pentru jumatatea lunii ocotmbrie si binenteles vom contiuna aceste minuate excursii ,daca timpul o sa fie de partea noastra pana de Craciun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *